Perjalanan Yang Tiada Tandingan !!


Jika kira kalendar Hijriah, hari ni 27 Rejab. Aku yakin semua umat Islam familiar dengan tarikh ni..kan..kan..tapi aku nak cerita jugak..(^^,).

Ikut sejarah Islam, pada hari inilah "Isra' wal Mi'raj" terjadi di mana nabi kita, Nabi Muhammad S.A.W telah diperjalankan dari Masjid al-Haram di Mekah al-Mukarramah ke Masjid al-Aqsa di Palestin sebelum dinaikkan ke Sidratul Muntaha

OK, berhenti kat situ, aku tak berkelayakan nak cerita panjang-panjang...hehe..apa pun, entri hari ni ada kaitan secara langsung dengan peristiwa Israk Mikraj iaitu solat. Moga-moga kita dapat ambil pedoman bersama dan bermanfaat untuk anda dan untuk diri aku sendiri..=)

::Ehsan iluvislam.com::



Maghrib sudah menghilangkan diri,
Isyak menyusul sebagai pengganti,
Subuh muncul di awal pagi,
Zohor datang gelincirnya matahari,
Asar memasuki untuk mengakhiri,
Cukuplah kitar untuk sehari.

Beribadat untuk diri sendiri,
Sebagai bekal untuk kembali,
Kalau tidak menyesal nanti,
Apakan daya masa takkan kembali,
Tiada peluang dua kali,
Pentinglah kita insafkan diri.

Selagi nyawa masih dimiliki,
Usahalah untuk baiki diri,
Lima waktu mestilah dituruti,
Sebagai jadual hidup sehari.
Mendidik diri berdisiplin tinggi,
Di SANA menjadi pelindung diri.

Anak diasuh bapa dicontohi,
Mengabdi diri kepada Ilahi,
Supaya hidup sentiasa diberkati,
Bukan dikejar sanjungan tinggi,
Bukan dikejar harta berkati-kati,
Bukan dikejar darjat tinggi,
Tetapi redha-Nya ingin dikecapi,
Daripada Pencipta dasawarsa ini,
Agar beruntung di kemudian hari.

Lima waktu jangan selang-seli,
Jangan pula berlubang di sana-sini,
Solat itu tiang suci,
Pasak kukuh tidak dirobohi,
Petanda iman tidak dicerobohi,
Agar menjadi mukmin sejati,
Itulah idaman setiap hati.


Rungutan Sang Cengkerik: Sila Matikan Telefon Bimbit Anda Sewaktu Solat..Ingatt !!...(^_^)

25 comments:

aku HaniAsyira said...

solatlah.. solat tu yg ditanya dulu nanti.. semoga kita antara yg menjada solat.. (^.^)

babycomel said...

yeah, aku mahu menjaga solatku

tirahzairi said...

xnk baca smpai abes leh x? hehee

+kasih+ said...

Terima kasih ats peringatan.. Semoga kita selalu muhassabah diri...

Syuhada said...

I love Islam ;D

BP Boy said...

a gentle reminder from mr jagung.. thanx!! :)

Cinta Misteri said...

Thks jagung. Moga ramadhan akn mnjadikn kita lbh baik dr thn2 yg sebelumnya.

Pernah dgr ceramah ustaz; "waktu slps takbir solat jumaat, tiba2, dgn lantangnya..Jingglebell jingglebell jinggle all d way" hahaha..kesengalan!

Lama tk dtg ladang jagung,..

run aziluz said...

bagus! bagus! saya pun nak jadi baikkk n jaga semua hee.

by the way, saya datang sini nak promot zine sayapatah #2 saya yg haritu tu da event (projek sayapatah 2). baru print. dah boleh kalau nak trade / beli. boleh promokan? haha thanks. info ada kat blog (aziluzdanhidupnya(dot)blogspot(dot)com. thanks. hoho.
sorry saya mengada. jangan lempang saya.

jaakechik said...

lama tak jengk blog mr.jagung ni, header pon dah bertukar baru skrg...makin ceria jadinya! jaa suka... btw, solat mmg penting , tiang agama tu.... dan salah satu rukun islam!

Rain said...

masakan bumbung boleh didirikan jika tiada tiang yang dipasak terlebih dahulu.

elyna mirsada said...

ok jom solat =)

Harun Ar said...

Indah puisinya...
Kunjungan pertama
Salam kenal Mr Jagung....

ShahminNordin said...

nice gambar jom solat tu :)

penyuluh perikanan said...

postingan yang sangat bagus
selamat siang kawan

NIA SI DRUMSTICK said...

singgah tnm jagung kat sini...

wisata bakti alam said...

kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
semoga bisa jadi semangat
Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

Gudang Liong said...


bro follback blog saya > http://liong-seo.blogspot.com/ saya udh follow di blog sobat, dengan nama liong outsider, ditunggu follbacknya, awas klo ndak follback, hehehe, makasi

sizziey darliana said...

>:)

outbound malang said...

kunjungan gan , bagi-bagi motivasi
semoga menjadi semangat .. :)
Bukanlah suatu kesalahan ketika kamu mencoba dan kemudian gagal. Satu-satunya kesalahan adalah ketika kamu tidak berani mencoba
ditunggu kunjungan baliknya yaa :) terima kasih ..

MystoryPic said...

Salam perkenalan Mr. Jagung

Selamat tahun baru

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
hargailah hari kemaren,
mimpikanlah hari esok,
tetapi hiduplah untuk hari ini.
bagi-bagi motivasinya yaah...

http://wisataoutboundmalang.com/

amer akat said...

aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
http://slapmestore.blogspot.com/

Sarkastik said...

Jalan sini..lama tak blogwalking.. follow u back.. :)

Ania said...

Salam kenal! Saya dari team Kumpulbagi.
Jika Anda mau share dan download files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
Coba servis kami tanpa registrasi:)

Светлана Ефремова said...

Советую: индивидуалки Екатеринбурга с реальными фото 50x50 Beribadat untuk diri sendiri,
Sebagai bekal untuk kembali,
Kalau tidak menyesal nanti,
Apakan daya masa takkan kembali,
Tiada peluang dua kali,
Pentinglah kita insafkan diri.
Нежная и ласковая девочка,обещает подарить тебе море лутшего секса! Я исполню все твои желания,все твои мечты сегодня будут реальностью! Звони скорее мой милый!