Celoteh 9: Tolonglah Kami !!

::Diedit daripada http://hero-envy.blogspot.com/ &  http://ask-the-wonder-pets.tumblr.com/::

Sewaktu menjelajah ke blog berita,
Ada berita baru, ada jugak lama,
Bila terbaca satu cerita,
Tersenyum sinis aku membacanya.

Ada retis meluah perasaan,
Sudah semesti dalam fb atau twitternya,
Blog berita buat entri olahan,
Tentang peminat mengutuk dirinya.
Banyak cacian dan kutukan,
Retis seksi jadi labelnya,
Dia harap tegurlah beradab sopan
Aku rasa “impossible” baginya (aku simpati).

Macam mana orang tak kata,
Kalau kain hanya sehasta,
Baju pula nampak lurah dada,
Terbelah sini, terbelah sana.

Bila berjalan jaga pandangan,
Sungguh sukar dan payah,
Mata diperlukan untuk berjalan,
Kalau tutup, langgar tong sampah.

Sudah lazim namanya lelaki,
Suka tengok tayangan free,
Sungguh lemah iman kami,
Tolong lah jangan pakai seksi.

Tolong kami warga lelaki,
Wahai wanita luar sana,
Ingatlah anda 4 golongan ini,
Yang berkongsi dosa anda.

Bapa anda berkongsi sama,
Suami pula tiada terkecuali,
Abang anda turut juga,
Adik (lelaki) anda ikut sekaki.


Rungutan Sang Cengkerik: Maafkan Saya Jika Penggunaan Ayat Mengundang Kemarahan...=) 


17 comments:

❤ Kyu ツ said...

nice ;)

#fact
walau banyak mana pun kita cuba untuk mentarbiah seseorang, masih ada juga yang berdegil dan busuk hati dengan apa yang kita lakukan.

juz ingat satu perkara sahaja,
malaikat izrail datang melihat kita sebanyak 70 kali dalam sehari :)

Cha_Haya said...

tersurat dan tersirat... 3 kali ulang bca pantun nih.. hahaha

dekat taman banyak rama-rama,
tamannya pula berbau wangi,
kalau mematuhi perintah agama,
takkan terjadi perkara sebegini.

peace... ^_^v (ada kena mengena dk pntun tu dgn entri? hahaha ;p

Si Jagung said...

kyu:
btol2..sama2 lah memperingati...(^^,)..tapi x semua org, x semua retis begitu..ramai yg ok..

chahya:
hehe..mcam wat rumusan karangan SPM la pulak..isi tersurat, tersirat..
=>paantu tu leh tambah lam entri neh..haha~

sis92 said...

mari kita muhasabah diri. semoga semua ambil iktibar..
spe makan cili kering, dia rasa asam pedas, sekian :D

Si Jagung said...

Nur Faezah:
hehe..xdtujukan kat sapa2..cuma feedback saya kat artikel tu je..hehe..

Sis AI said...

Terbaaaaiiiikkk!
Ala Jagung. Diorg ni nsihat elok2, msti akn jwb, 'Blum msanya lagi'.
Hm, bila dh kna kritik, tau pun sentap. Artis, hanya org trtentu je yg dpermudah Allah SWT utk lmbutkn hati.. Sbb diorg dh ada duit, populariti, kuasa. Hnya yg btul2 sedar je nk balik ke pangkal jalan.
Kalau kita kat tmpt diorg pun blum tntu kita nk kmbali sbb dh ada smua tntng duniawi. Tp, mohon djauhkn..

Si Jagung said...

# Sis Ai:
betol2..tapi ada yg metamorfosis jadik ok..sungguh kagum Jagung dengan golongan retis cmtu..sb maybe akan korbankan kerjaya dorang..tapi kan, skrang ni, org lagi suka ngan yg da gaya musllimah gitu walaupun "tak menyeluruh"..hee

Camy Alya said...

ayat cliche si artis. begitu lahh -_-

Si Jagung said...

# Camy Alya:
sabor jela..hehe..

Muttallif said...

Tolong jangan siksa mata kami, diri kami dan terutamanya nafsu kami.

tulip merah said...

salam.tq follow my blog.ur blog very cute and nice.hehe

gnesop poseng said...

nak balas tp tak reti
hanya boleh setakat sipi-sipi
nice posting, great entry
harap boleh diteruskan lagi :)

Si Jagung said...

#Mutallif:
Haha..btol..tersiksa mata..cuba tutup muka ngan tangan..tapi jari jarang2..le nampak jugak..ohoho~

#Tulip Merah:
waalaikumsalam..cute ke?..haha..maybe blog ni terkena aura tuan empunya..haha

#gnesopposeng:
haha..hebat pantun tu..leh jadi pemantun jemputan ntok blog saya neh..tenkiu2..

Cik Kay Jue said...

wow... kreatif..

ada unsur-unsur teguran dan nasihat.. :)

Si Jagung said...

xde la sekreatif CKJ...(^_^)..

minah sEmpooOT said...

saya suka,,saya suka!!
thanks 4 da reminder.. <3 it!

Si Jagung said...

# minah sEmpooOT:
hehe..tima kasey..tima kasey..sokongan anda sgt saya hargai..saya jangkakan saya nak kena fire ngn entri ni..rupa nya tak..hehesama2 kita muhasabah diri..saya pon xdapat lari dr kesilapan..(T_T)..