Pindah Rumah Lagi !!

Hehe..apa ni tiba-tiba pindah rumah pulak, hari tu habaq kata dah ada di fakulti..sabar..sabar..sat ceq nak ceghita..=)

::Ehsan Google::

Sebenarnya, entri ni dah lama wat, tapi draf jela, tak publish sebab keadaan internet yang slow di rumah, tak buleh nak "attach" gambar.

So, kesempatan ini (cewah)..haha..aku guna untuk "publish"..=)

Famili aku pindah lagi,
Kali ini ke kampung pula,
Sungguh tenang hati ini,
Suasana kampung sangat ceria.


Ini bukan kali pertama,
Rumah aku dalam, suasana desa,
Aku membesar di sana juga,
Hanya kembali ke taman (perumahan) bila dah remaja.

Sungguh rindu aku suasana desa,
Sudah hampir 10 tahun aku tinggalkannya,
Tapi kini aku kembali semula,
Menghirup udara segar setiap masa.

Lain benar waktu di taman perumahan dulu,
Tidur malam kipas teman di sisi (kipas jela, aircond tak mampu…uhuhu),
Panas terasa di kulitku yang gebu (haha),
Pukul 8 pagi dah macam tengahari.

Kicauan burung di awal pagi,
Udara sejuk buat aku malas mandi,
Bangun pagi hanya gosok gigi,
Mandi pagi “qadha” ke tengah hari.

Depan rumah aku ada padang,
Rumput menghijau seluas pandangan,
Budak-budak khusyuk main waktu petang,
Aku duduk saja, tak dak geng yang sepadan (budak-budak kecik ja semua..haihh).

::Padang Bola Kampung::

Keliling rumah penuh kayu kayan,
Pokok buah-buahan menguasai pandangan,
Macam-macam jenis tumbuh seiringan,
Harap-harap banyak la buah dihasilkan.


::Sebelah Kiri Rumah::


::Sebelah Kanan Rumah::

::Belakang Rumah::

::Ini Bukan Pokok Buah-Buahan::

Musim buah nanti jemputlah ke rumah usangku,
Kalau ada rezeki, bolehlah pakat-pakat makan,
Semuanya free di”sponsor” aku,
Tapi nak bayar, aku alu-alu kan (rezeki jangan ditolak..haha).


Rungutan Sang Cengkerik: Haishh..Pindah Lagi..(^_^)


9 comments:

iEdA said...

besh dok kt kg ^_^

Uncle Jonni said...

yep !! suasana kg mmg best... relaks je kan ? huhuhuhu

aku HaniAsyira said...

xsuke pindah tpi kampung bessssss...

si robot comel said...

kita suka duk kat kampung. best tuuu

KorN said...

waw ade pokok tanduk rusa... mane pokok jagung nye???

FARHAN said...

waaa cantik la kg dia... nama apa ni kg ni?? ;D kot2 la nnti nk pi kot belah tu.. boleh jenguk2.. ;P

Cik Kay Jue said...

bestkan suasana kampng... segar je.. kiri kanan ada pokok.. sejuk.. :)

محمد شهريل القنيطري said...

wah..beznya siap rumah lama angkut sekali pindah..hehehe

Mr. Jagung said...

iEdA:
a'ah memang bes..tapi internet je yg tak bes nya..hahaha

Uncle Jonni:
memang relax..nyaman saja..=)

aku HaniAsyira:
pindah memang penat..waktu nak packing penat giler..nak kemas balik lg penat...uhuhu

si robot comel:
suka kg ke??..jom join saya la..da satu g bilik kosong..hahaha

KorN:
a'ah..ada..tuan sebelom ni yg tanam..Jagung??..haha..saya tanam dalam blog ja..keh2..

FARHAN:
besa ja..xde hiasan pon kg saya..haha..Kg. Padang Besar (bukan padang besar kat sempadan tu ye..hahaha

Cik Kay Jue:
yup..pokok di mana2..haha..tp malam2 takot..xdak lampu, gelap..hahaha

محمد شهريل القنيطري:
a'ah angkat skali rumah..haha..kalau boleh, sekali lampu jalan TNB pon saya nak angkot..haha