Celoteh 25: Hujan !!



Nampak tak "salam" kat atas?..kalau tak nampak memang pelik la kome semua..hehe..Sebenarnya, aku bukan nak ceghita pasal "salam" kat atas...tapi nak cerita pasal cuaca..ya..CUACA. 

Bukan apa, kat rumah aku ni, hujan je memanjang. Kalau tak siang, dia mai malam. Kalau tak pagi, dia mai petang. Nasib baik rumah aku ataih bukit, kalau banjir pun, payah sikit nak kena kot. Kemungkinan mati lemas lam rumah tu kurang la. Kalau nak mati pun, mungkin sebab tak dak pa nak makan la, kedai tenggelam...hohoho..

Papun, cam besa la..da sikit ole-ole kat bawah. Pakat-pakat baca la noh, bukan senang aku nak "update" ni. Dari pukul 2 tadi g dok tunggu loading..uhuhu..(T_T)..


Dari jauh nampak tandanya,
Bayu meniup, liung liuk pepohon,
Langit pula hitam kelabu warnanya,
Tanda hujan nak turun.


Hujan turun tak henti-henti,,
Kadang-kadang malam, kadang-kadang siang hari,
Kadang-kadang pula sepanjang hari,
Buat aku malas nak bangun pagi.

Hujan turun membasahi bumi,
Air mengalir menyusuri longkang,
Semua haiwan lari menyelamat diri,
Kucing aku pula tidur terbongkang.

Suara katak riang menyanyi,
Tanah basah becak sana sini,
Tapi aku bersyukur pada Ilahi,
Lihat pepohon segar sekali.


Tapi bila hujan begini,
Buat aku sakit hati,
Broadband ni buat hal lagi,
Baik tidur, produce air liur basi.

Bar broadband paling tinggi 2 saja,
Connection pula entah ke mana,
Bil pula perlu dibayar juga,
Owh, terasa sungguh ruginya.


Rungutan Sang Cengkerik: Mode Tak Puas Hati Masih Menebal ...(T_T)



5 comments:

FARHAN said...

musim hujan la ni...
sabaq ja la dgn berukben... kesian plk kat hg jagung oii.. hikk ;P

+kasih+ said...

Dalam pada bar 2 jer pun update kemain dasyat lagi.. siap ngn gambar selingan... hehehe... selamat membuat peta... hehehe...

Si Jagung said...

FARHAN:
rumah hang ujan dak??..awat rumah aku ujan sangat tak tau..uhuhu..

+kasih+ :
haha..memang dahsyat..lama gila saya dok tunggu google loading, nak curik gambar..haha

Si Jagung said...

FARHAN:
rumah hang ujan dak??..awat rumah aku ujan sangat tak tau..uhuhu..

+kasih+ :
haha..memang dahsyat..lama gila saya dok tunggu google loading, nak curik gambar..haha

Si Jagung said...

FARHAN:
rumah hang ujan dak??..awat rumah aku ujan sangat tak tau..uhuhu..

+kasih+ :
haha..memang dahsyat..lama gila saya dok tunggu google loading, nak curik gambar..haha