Celoteh 6: Hari Pertabalan Yang Dipertuan Agong Ke-14

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,


Wah...da lepas pukul 12..maka dengan rasminya cuti arini da abeh..esok rutin harian akan bersambung, kalau yang keja, kena la pi keja, kalau yang sekolah, kena la pi sekolah...uhuhu (T_T)..kalau cuti je, kejap je masa berlalu ya..kan...kan..kan..hehehe~


Hari ini first time, kita cuti sebab "Pertabalan Yang Dipertuan Agong"..dan first time, acara dibuat di istana baru Jalan Duta..so, sebagai merayakan hari penting negara dan juga hari cuti (yang ni penting..hehe)..aku reka la buah tangan sikit untuk hari ni..DAULAT TUANKU!!..

So, LAYANN~
::Aku buat sendiri banner ni & Gambar Istana: http://ceritakini.com/::


14 April, tarikh keramat,
Berpusu-pusu orang ke Istana Duta (Jalan Duta),
Sultan Kedah diberi mandat.
Menjadi Agong (Yang Dipertuan Agong) Ke-14 negara kita.

Sejarah baru telah tercipta,
Sultan Kedah mencatat nama,
Menjadi Agong kali kedua,
1970-1975 kali pertama.

Rakyat Kedah merasa bangga,
Aku juga turut serta (aku anak Kedah),
Itulah negeri letaknya rumah tangga
Itulah negeri tumpah darah kita.

Rakyat Kedah pakat berdoa,
Rakyat Malaysia turut sama,
Panjangkan umur Agong kita,
Pemerintahan adil dan juga saksama.


Rungutan Sang Cengkerik: Daulat Tuanku...ALLAHUAKBAR!!


4 comments:

Cha_Haya said...

waaa jagung pandai berpantun la! rajin buat banner..cantik..
hidup hijau kuning!! pulun kedah pulun!
*hehe xda kena mengena..

Si Jagung said...

haha..percubaan pertama, lepas ni nak wat header untuk blog ni..hehe~

tadi patotnya da satu rangkap g, patotny lam rangkap tu ada la ayat "hijau kuning", "jelapang padi"..tapi xde idea nak habeskan rangkap...hahaha..my bad..

Sis AI said...

Waah.. Mcm mana eh nk ckp tahniah tuanku? Sy ni bhasa istana kureng la skit... Tp pantun tu yg tak boleh blah, haha!

Jagung pndai laa!

Si Jagung said...

Saya rasa tahniah lam bahasa istana "tahniah" jugak..hehe..ce tanya pakcik google..hehe~